KsihtBukva

26.01.2010

untitled-1.jpg

Fenomen spletne strani socialnega omrežja Facebook je verjetno več kot poznan že večini uporabnikov svetovnega spleta. Zato mi po vsej verjetnosti ni treba kaj dosti izgubljati besed s teorijo. Rad bi le izlil svoja mnenja o tem kaj, zadnje čase opažam na Facebook strani oz. vsem kar je povezno s omenjeno stranjo.

Ok. Za začetek enostavno moram malo zamoriti s teorijo. Spletna stran Facebook je v celoti v lasti Facebook inc. organizacije. Stran je ustanovil Mark Zuckenberg skupaj s svojimi sostanovalci Eduardom Saverin, Dustinom Moskowitz in Chrisom Hughes na univerzi v Hardvadru. Sprva je bila stran omejena na članstvo študentov na Hardvardski univerzi. Kasneje se je članstvo razširilo še na nekaj drugih večjih univerz v Ameriki, kaj kmalu pa kot lahko sami opazite na področje celotnega sveta. Verjetno si sami ustanovitelji niso predstavljali, da bodo začeli z omrežjem, ki bo v kratkem času dobesedno zasvojila svet in s tem ustanovila platformo za miljonske posle.

Da prekinem z dolgovezenjem. Verjetno je večja večina blogerjev, vključno z mano, tudi sama vključena v Facebook skupnost zato mi o sami uporabi ni treba izgubljati besed. Utrnila pa se mi je misel o tem, da Facebook postaja vedno večja elektronska zasvojenost. Moje pisanje o njem na tej objavi ni mišljeno kot kritika Facebooku, saj priznam, da sem na tak ali drugačen način tudi sam zasvojen z njim. Če gledam nanj z vidika zabave mi je zadeva prav simpatična. Prijatelji te znajo s kako objavo zelo razvedriti. Po drugi strani pa če imaš karkoli v glavi se zna zadeva včasih spraviti na rob idiotizma in se včasih zamislim, saj se tudi sam udeležujem kake neumnosti.

Za začetek so tu novice, oz. bolj kot ne pisanje, kaj se komu trenutno dogaja. Da samo skopiram par trenutnih izjav, katere najdem ta trenutek na strani.

 • slism vesoljce u slusalkah….
 • :) )

 • Ni bolšga kot to da sm dons freeej=)) dobro jutro:)

 • se 3 dni :(

 • ;) ;) ;)

 • wiiiiiii :) ))))

In potem imaš na voljo izjave v stilu: “Sem na malici – jem polento in golaž!”, “Gud je”, … Najhujše sta mi pa dve posebni vrsti izjav in sicer: “Nočko!” ali “Jutro!”. Pa dobro ljudje. A imate kej življenja mogoče. Napisat kdaj vstaneš, kdaj greš spat, kdaj greš jest, kdaj greš na WC, kdaj greš na kavo, kdaj prideš s kave, kdaj greš na sprehod, kdaj prideš s sprehoda…. Ja prosim lepo no. A je to še na pragu normalnosti ali ne. Pa koga le to zanima se vprašam. In pogledam komentarje na te objave. Določeni ljudje dobijo na izjave v stilu: “Nočko”! po 30+ komentarjev v stilu: “Tudi tebi”, “Enako”, “Nočko!”. In potem se to odvija naprimer standardno nekje med 21.00 in 23.00 uro, ko na Facebooku enostavno ni drugega pisanja. Tukaj se nato poraja vprašanje normalnosti nas bralcev samih, da na popolnoma brezvezne objave odgovorimo še bolj brezvezno! Se vam to zdi v meji normalnosti?.

FB%20spam.jpg

Nad tem sem se zamislil prejšnji teden, ko sem sodeloval v debati (v živo da ne bo pomote in ne preko načinov elektronske komunikacije) z gospodom Robertom Friškovcem, katerega sem že pred debato zelo cenil in ga po tej debati cenim bolj cenim in spoštujem, ker ve o čem govori. Namreč poudaril je, da enostavno ljudje nimajo več kaj pametnega povedati. Predvsem to velja za mlade. V pogovorih se vedno bolj izgublja toplina in pravi pomen.

Druga stvar, ki jo opažam pri spletni skupnosti Facebook je poplava povabil v skrajno neumne skupine v stilu:

 • Ovce.beeeeeeeeeeeeeeee
 • Largest Facebook group ever! We ONLY need 9,999,999 JOIN AND INVITE
 • If your name starts with A, B, C, D, E, J, K, L, M, S, T then you’re cool!!
 • SILVESTROVO BOM PRAZNOVAL, KO BO SNEG
 • Če ta skupina doseže 5.000 članov bo Nina gola skočila v Krko:D:D
 • KO ta skupina doseže 500 članov bo DEJAN..z velikim POGUMom…PLESU?
 • Če skupina doseže 5000 članov se bosta Edo in Gašper sprehodila v gatah!
 • Blaž Čepin bo jedel PARADIŽNIKOVO SOLATO

Ob takih stvareh včasih pomislim a ljudje nimamo nobenega življenja več. Sam sem pred približno dvema tednova poizkusno prav zaradi objave tega posta ustanovil skupino z naslovom: Če ta skupina zbere 150 članov se ne bo zgodilo F.U.C.K.I.N. nič in do danes je ta popolnoma neumna zadeva zbrala 179 članov! Še en dokaz da nekateri uporabniki spletne skupnosti Facebook potrdijo popolnoma vsako zadevo in jo povrh vsega pošljejo še naprej ostalim. In tako lahko dobiš dnevno nekaj 10 povabil v take skupine. Resno se včasih zamislim nad tem početjem. Hvalabogu imam še ohranjene toliko pameti, da še nisem šel v te skrajnosti.

facebook-group-icon1-300x300.jpg

Naslednja zanimiva stvar so kvizi. Pri tem se zamislim nad tem, kako se določenim da ustvarjati kvize v stilu:

 • katera alkoholna pijača si
 • kateri učitelj na xy šoli si
 • kdaj boš umrl
 • kako boš umrl
 • kdo je tvoja simpatija

In na to potem dobiš rezultat, ki tako ali tako temelji na podlagi enega samega odgovora. Res skrajno zanimivo in očitno nekateri dejansko mislijo, da to lahko vpliva na potek njihovega življenja.

In še zadnja stvar, ki pa se mi zdi v bistvu še najbolj pomembra pri celi stvari. In sicer vtikanje v zasebnost posameznika. Da razložim o čem govorim.

Primer:

S prijatelji se rad pozabavaš in v družbi je vedno nekdo, ki vso stvar zadokumentira s fotoaparatom in kamero. Nato zadevo vsak teden sproti objavi na spletni skupnosti Facebook in tvoje ime taga (označi) na fotografiji ali video posnetku. Seveda pri tem nekateri še posebej uživajo pri iskanju kočljivih situacij in na lepem se te prime status alkoholika, razuzdanca,… Je kdo pri tem pomislil na to, da te zadeve lahko praktično vidijo vsi?

Še en primer:

Sem direktor solidnega podjetja in bi rad zaposlil pridnega, marljivega in zanesljivega delavca. Odam prošnjo na kak zaposlitveni portal in dobim goro prijav, saj so v času ekonomske krize službe dragocene. Enostavno grem pogledat na naš preljubi Facebook in o določenem kandidatu ugotovim, da ga rad popiva (sklepam da bo mačkast hodil v službo npr.), mu je očitno dolgčas v življenju, ker se ima čas ukvarjati z neumnostmi na spletu (to bo očitno počel tudi v službi) in še marsikaj.

Če bi bil na mestu delodajalaca bi gotovo vsakega prijavljenega kandidata preveril tudi na spletni skupnosti Facebook, ker bi zagotovo pridobil nekaj mnenja o njem. Ste kdaj razmišljali o tem?

Ne bom trdil, da se ne da na Facebooku najti kaj pametnega. Zadeva dejansko ni slabo zamišljena. Želim samo poudariti, da gre občasno dejansko v skrajnosti, ko se človek zamisli o normalnosti uporabnikov.

Včasih si poklical prijatelja za pijačo in na pijači debatiral o marsičem pomembnem ali nepomembnem. Najvažnejši je bil pri tem človeški verbalni kontakt. Danes pa nekomu enostavno pošlješ butastvo vabilo v skupino, mu preko vse možnih aplikacij na strani pošlješ sliko kave, zraven dodaš kak neumen kviz in na koncu vse skupaj olepšaš še s kako neumno izjavo.

Kje je tu dejansko še človeški faktor vas vprašam oz. do katere skrajnosti bodo te spletne skupnosti še pripeljale?

Upam, da vam nisem s to objavo preveč zamoril. Niti nočem, da me narobe razumete. Tudi sam sem uporabnik Facebooka in to je hkrati istočasno zamišljanje nad lastnim početjem, saj obenem ko te stvari spremljam sem tudi sam deležen tega.

Sklepna misel: Kdaj pa kdaj spustite iz rok tipkovnico in pojdite s sočlovekom ven na sprehod in debato in s tem ohranite še tisto malo možganov, ki nam jih narava še ni digitalizirala.

Pa prijetno kritiziranje vam želim.

Vaš Clementino.

 • Share/Bookmark

V kategoriji miks

 

4 komentarjev Dodaj komentar

 • 1. Prome  |  26.01.2010 ob 14:54

  Prome

  Tele dve izpeljani FB-ja sta veliko bolj zabavni :mrgreen:
  Lamebook.com
  failbook.com

 • 2. mateja  |  26.01.2010 ob 15:45

  Enostavno resnično in odlično..
  Torej vzemi fotoaparat in greva v naravo.. se boš slekel in te slikam.. ;D
  in kje je nauk?
  naučil me boš slikati vendar :) ))))

 • 3. mateja  |  26.01.2010 ob 15:49

  ne slikati.. fotografirati.. se pardoniram..

 • 4. Mike van Buren  |  26.01.2010 ob 16:27

  Če si zapreš profil v nulo, navaden delodajalec ne more priti v njega razen preko vez… Narediš še, da ne vidi tvojih prijateljev – pol nej se pa gre pa išče :P Govorim o navadnih ljudeh, ne kakšnih profesionalcih!

Komentiraj

potrebno

potrebno ne bo objavljen

Komentiranje iz tujine je omogočeno zgolj prijavljenim uporabnikom !

Dovoljeni so naslednji HTML ukazi:
<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Trackback na to objavo  |  Prijavi se na RSS komentarjev